Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Toshiba je najavila da će se potpuno povući s tržišta čipova flash memorije, prodati dionice čipova u zamjenu dioničarima

Flash memorijski čipovi vrlo su česti u današnjim pametnim telefonima i laptopima, a ovaj čip izmislila je Toshiba Corporation of Japan u prošlom stoljeću. Toshiba je ujedno i prvi proizvođač čipova za flash memoriju na svijetu. Prema posljednjim vijestima stranih medija, Toshiba je 22. juna dao važnu najavu da će se kompanija u potpunosti povući s tržišta čipa flash memorije, prodati sve dionice koje posjeduje bivša kompanija Toshiba flash memory čipa i pokloniti polovicu povrat kapitala Akcionarima.

Prema izvještajima stranih medija, Toshiba je bio vodeći svjetski proizvođač flash memorijskih čipova u posljednjih nekoliko desetljeća, ali zbog poteškoća u radu i prekinutog lanca kapitala Toshiba je u lipnju 2018. promijenio posao fleš memorije "Toshiba Memory Chip Company" na cijenu od 18 milijardi dolara prebačeno je u zajednički konzorcij koji je vodio Bain Capital, američka firma s privatnim udjelom. Ali do danas, Toshiba i dalje drži 40% udjela u ovom preduzeću.

Navodi se da je nakon eksternog transfera kompanija Toshiba memorijski čip promijenila ime u „Kioxia Holding Company“. Toshiba je u ponedjeljak rekla da se očekuje da će Kioxia biti na popisu do kraja ove godine, kada će Toshiba prenijeti 40% svojih dionica. Polovina prenesenih vlasničkih sredstava vraća se dioničarima.

"Toshiba nema stratešku namjeru ostati na tržištu čipova za memorijske čipove", rekao je izvršni direktor Toshibe Nobuaki Kurumatani na internetskoj konferenciji za novinare u ponedjeljak. "Mi tražimo načine da unovčimo svoje dionice u Kioxiji, a nakon što se ovaj proces unovčenja dovrši, namjeravamo vratiti većinu neto prihoda dioničarima koji nas podržavaju."

"Toshiba će nastojati dalje razvijati infrastrukturne servise i posao s podacima o uslugama", rekao je.

Dok je planirala prodaju akcija Kioxije, Toshiba je nastavio snažno promovirati mjere za usmjeravanje svoje poslovne matrice, prodaju kompanije LNG u Sjedinjenim Državama i likvidirati svoje projekte izgradnje u nuklearnoj elektrani u Velikoj Britaniji.

Posljednjih godina, dok pametni telefoni nastavljaju povećavati raspodjelu prostora flash memorije, a prijenosna računala koriste više solid-state pogone (izvedene iz flash memorijskih čipova), globalno tržište čipova flash memorije pokazuje stalnu popularnost, a kompanije za proizvodnju poluvodiča i dalje povećavaju investicione i proizvodne linije, poput Samsung-a iz Južne Koreje. Kompanija za elektroniku uložila je dodatna ulaganja u svoju tvornicu čipova flash memorije u Ksianu, u Kini, kako bi proširila kapacitet flash memorije.

Prema izvještajima, Samsung Electronics trenutno je lider u industriji na globalnom tržištu čipova flash memorije, a Kioxia je na drugom mjestu. Nakon što je napustila Toshibin nadzor, kompanija je prvobitno planirala izaći u javnost u 2019., ali ljudi upoznati s tom problematikom rekli su da je zbog promjena globalne potražnje na tržištu poluvodiča i slabe profitabilnosti tvrtke Kioxia produžila vrijeme uvrštenja s 2019. na 2020. godinu.

Toshiba je u ponedjeljak također rekao da će Yoshimitsu Kobayashi, bivši predsjednik Mitsubishi Chemical Holdings, podnijeti ostavku na mjesto predsjedavajućeg Toshibe. Ova osoba obavljala je funkciju predsjedavajućeg Toshibe u septembru 2015. godine, kada je Toshiba imao skandal sa računovodstvenim prijevarama. Toshiba se nada da će moći iskoristiti svoje iskustvo za poboljšanje Toshibinog internog korporativnog upravljanja.

Nakon opće skupštine dioničara 31. jula, Osamu Nagayama, počasni predsjedavajući "Japan Chugai Pharmaceutical Company", obavljat će dužnost predsjedavajućeg Toshibe.

Toshiba je nekada bila potrošačka elektronika, marka poznata ljudima širom svijeta, ali u posljednjih nekoliko godina, Toshibina poslovna matrica pretrpjela je ogromne promjene, a tvrtka se u osnovi potpuno povukla s tržišta potrošačke elektronike. Prije toga, Toshiba je posao prijenosnog računara prenio na Foxconn Group, a neke poslove kućanskih aparata, zajedno s pravima na korištenje marki, prenio je na neke kompanije za kućne uređaje u Kini. Na primjer, Midea u provinciji Guangdong kupila je Toshibin posao sa bijelom tehnikom.