Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

NAND flash memorija bit će najbrže rastući proizvod u 2020. godini, tri velike kompanije za skladištenje poluvodiča pokazuju znakove oporavka

Prema najnovijem izvještaju koji je IC Insights objavio za IC industriju, uključujući prvih pet kategorija rasta IC proizvoda u 33 zemlje, očekuje se da će tržište NAND flash porasti za 19%, a DRAM za 12% u 2020. godini. Dvojica su rangirana na prvo mjesto i treće, respektivno. Istovremeno, prema izvještaju koji je DRAMXchange objavio u prosincu prošle godine, trenutne spot cijene glavnih memorijskih čip proizvoda počele su rasti, a očekivanja za oporavak tržišta memorije značajno su porasla. Performanse tri glavna proizvođača poluvodičke memorije pokazali su znakove oporavka. Samsung Electronics (u daljem tekstu "Samsung"), SK Hynix i Micron Technology (u daljem tekstu "Micron") glavni su proizvođači DRAM i NAND memorijskih čipova.

Budući da su isporuke skladišnih kompanija dostigle vrhunac u 2018. godini, tromjesečni rezultati poslovanja poluvodiča triju glavnih kompanija sve su naglo opali, ali nakon pada kompanije su usvojile tradicionalnije tri glavne metode (za detalje pogledajte Ako padne dalje , mjere povećanja tri velikana teško će nadoknaditi pogoršanje performansi. ")

U ljeto 2019. godine prodaja glavnih skladišnih kompanija naglo je pala. U posljednjem kvartalu dvije od tri najbolje kompanije (Samsung i Micron) blago su porasle u odnosu na prethodno tromjesečje. Prodaja SK Hynix-a i dalje opada, ali udio se smanjio. Do kraja 2019. operativni profit se može povećati u odnosu na prethodni kvartal.

IC za skladištenje u Q3'2018 dostiže vrhunac i 2019. godine susreće "Waterloo"

Od 2018. do kraja 2019. godine, performanse velikih svjetskih skladišnih kompanija doživjele su promjenu poput roletnih. Samsung i SK Hynix postigli su rekordnu prodaju u trećem tromjesečju 2018. (od jula do septembra 2018.), a Micron u četvrtom tromjesečju 2018. (2018). Međutim, kasniji razvoj nije bio zadovoljavajući, a prodaja i operativni profit naglo su opali poput isključenih dizala.

Nakon što je postigao rekordni, šta slijedi? Samsungova prodaja poluvodiča i memorije smanjena je za 24% i 26% u odnosu na prethodni kvartal, prodaja SK Hynix-a smanjena je za 13%, a Micron-ova prodaja smanjena je za 6%. Vođa poluvodičke memorije Samsung je prva kompanija koja je naglo pala. Ono što ovdje treba objasniti je da je vrijeme početka prvog kvartala Micronovog financijskog izvještaja od septembra svake godine.

Operativni prihodi takođe su značajno opali tokom kvartala. Samsungov operativni profit od poluvodiča opao je za 43% u odnosu na prethodni kvartal, operativni profit SK Hynix pao je 32%, a operativni profit kompanije Micron pao je 12%. Od početka ovog tromjesečja, cijena DRAM-a je pala, a NAND flash memorija koja je već snizila cijenu uvelike je umanjila dobit.

Pogledajmo rezultate za sljedeću četvrtinu. Datumi lansiranja Samsung-a i SK Hynix-a su od januara do marta 2019., a datumi objavljivanja Microna su od decembra 2018. do februara 2019. Tromjesečno je prodaja Samsung Electronics-a pala za 23% (poluvodič) / 26% (memorija ), SK Hynix je pao za 32%, Micron je pao za 26%, a sve za 20%. Operativni profit je lošiji. Oni su smanjeni za 47%, 69% i 46%, respektivno.

Kao rezultat toga, prodaja poluvodiča Samsunga pala je na vrhuncu od 60% u dvije četvrtine, a profit od poluvodiča naglo je opao na 30%. Prodaja Hy Hyxa je takođe pala na 60% svog vrhunca, a operativni profit je pao za samo 20%. Prodaja Microna pala je na 70% njegovog vrhunca, a dobit od poslovanja pala je na 50%.

Prodaja u posljednjem kvartalu blago je porasla u odnosu na prethodni kvartal

Taj se pad počeo usporavati sredinom 2019. godine. Gledajući najnovije tromjesečne rezultate koje je objavila svaka kompanija, možete jasno vidjeti kako su se stvari promijenile. Za Samsungove rezultate u aprilu i junu 2019. (Q2 2019), prodaja je porasla prvi put u tri tromjesečja. Prodaja poluvodiča porasla je 11%, a prodaja memorije 7%. Rezultati kompanije Micron iz lipnja do kolovoza 2019. (četvrti kvartal 2019.) pokazali su da je prodaja porasla prvi put u četiri tromjesečja. Do 2% Od aprila do juna 2019. (drugi kvartal 2019.) prodaja SK Hynix-a pala je mjesečno za 5%, ali po jednocifrenoj stopi.

Sve u svemu, prodaja je porasla. Međutim, operativni profit i dalje opada. Od aprila 2019. do juna 2019. (drugi kvartal 2019.), operativni profit od poluvodiča Samsunga opao je za 17% u odnosu na prethodni kvartal, a operativni profit SK Hynix pao je 53%. Tokom kvartala od juna do avgusta 2019., operativni profit kompanije Micron opao je za 37% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Potražnja za proizvodima za pohranu DRAM i NAND Flash podiže

Tri glavne kompanije za poluvodičke memorije imaju dva glavna proizvoda. DRAM i NAND bljeskaju. Njihovi osnovni trendovi su sljedeći. Povijesno, potražnja za DRAM-om i NAND flash-om je sve veća. Stopa rasta NAND flash memorije je visoka, dok je stopa rasta DRAM-a niska. U prosjeku, nedavni trend je da NAND flash memorija čini oko 30% do 40% godišnje, a DRAM oko 20% godišnje.

Povijesno, prosječna prodajna cijena (ASP) DRAM-a i NAND bljeskalice je u padu. Za NAND bljeskalicu je stopa pada velika, dok za DRAM stopa pada je mala. Cijena NAND flash memorije privremeno se povećala u 2017. godini, ali je cijena u osnovi nastavila padati. Cijene DRAM-a često rastu i padaju. Od 2017. do prve polovine 2018. cijene su i dalje rasle. Od kraja 2018. godine cijene su počele padati. Međutim, 2019. cijene DRAM-a počele su padati i stabilizirati se, a NAND cijene su blago porasle.

Štoviše, iz najnovijih podataka tromjesečnog financijskog izvještaja možemo vidjeti kako su prodaja i operativni profit tri glavne kompanije povećali. Ako se ovaj trend nastavi, NAND flash poslovanje razvijat će se u zdravijem smjeru.

IC Insights također je istaknuo da se očekuje da će rast NAND bljeskalice i DRAM-a do 2020. biti jači kako 5G povezivanje na mobilnim, data centrima i računalnim serverima u oblaku, automobilskom i industrijskom tržištu, umjetna inteligencija, duboko učenje i virtualna stvarnost.