Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Intel tvrdi da je "Maring" čip potencijal istovremeno da kontroliše 128 qubita

Američka korporacija Intel 18. srpnja izjavila je da kvantni čip za kontrolu kvantiteta niske temperature "Horse Ridge" koji su zajednički razvili kompanija i nizozemski istraživački centar za kvantnu tehnologiju ima potencijal za istodobno nadziranje do 128 kbita što je važna prekretnica u razvoju komercijalnih kvantnih računara.

Intel je u izjavi istog dana objavio da je objavio članak o tehničkim detaljima čipa "Maring" na Međunarodnoj konferenciji krutih državnih krugova 2020. u San Franciscu, koji je pokazao skalabilnost, vjernost i postoje važni pomaci. u sve tri oblasti fleksibilnosti.

Što se tiče skalabilnosti, čip „Maring“ koristi Intelovu 22-nanometrsku tehnologiju „tranzistora sa efektom polja“, koja integrira 4 radiofrekvencijska kanala na čip, od kojih svaki može kontrolirati 32 kubica, tako da čip ima potencijalne kontrole 128 istovremeno prestaje.

U pogledu vjernosti, za pogreške koje se mogu pojaviti s povećanjem broja qubita, čip sistem „Maring“ može bolje kontrolirati kubite na različitim frekvencijama, može automatski ispraviti neke pogreške i poboljšati vjernost.

U pogledu fleksibilnosti, "Maring" čip može kontrolirati dvije vrste kubita, superprevodni kubiti i spin kvidi, prvi koji rade u frekvencijskom rasponu od 6 do 7 gigaherca (GHz), a drugi od 13 do 20 GHz u radu.

9. decembra prošle godine Intel je objavio ono što je poznato kao prvi svjetski kvantni čip za upravljanje kvantitetom „Maling“, za koji ova kompanija vjeruje da će pomoći izgraditi komercijalno dostupan kvantni računar u budućnosti.

U razvoju kvantnih računala općenito se vjeruje da što je veći broj qubita koji se mogu učinkovito kontrolirati, jača je kvantna računalna sposobnost. Kad je Googleov tim najavio realizaciju "kvantne hegemonije" u oktobru prošle godine, koristio je procesor "Xikemo" koji se sastoji od 54 kubita. Međutim, s obzirom na to da jedan kbit nije mogao djelotvorno raditi, procesor je zapravo koristio samo 53 Qubita.