Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Brookfield kupuje špansku solarnu kompaniju za odobrenje EU

Europska komisija (EK) priopćila je u srijedu da je odobrila 50% udjela u kupovini španskog proizvođača solarnih uređaja i operatera X-Elio EnergySL, koji je predložio Brookfield Renevable Partners LP.

Prema sporazumu, odjel za obnovljivu energiju kanadske Brookfield Asset Management (TSE: BAM.A) otkupit će 20% udjela u X-Elio od Aceka, holding kompanije španske poduzetničke porodice Ribera, a također će steći privatni kapital u SAD-u fond KKR. (NYSE: KKR) drži 30% akcija.

Po završetku transakcije, KKR i Brookfield Renewable upravljat će X-Elio-om kroz zajedničko ulaganje 50/50.

Evropska komisija vjeruje da predložena akvizicija neće izazvati zabrinutost u vezi sa konkurencijom jer će rezultirati „ograničenim horizontalnim i vertikalnim preklapanjem između dviju kompanija“. Transakciju je u septembru odobrila američka Federalna trgovinska komisija (FTC).

Madridski X-Elio trenutno ima portfelj solarnih elektrana od 273 MW i dodatnih 1.413 megavata u izgradnji. Kompanija također ima širi projekt cjevovoda od 4.800 MW u Španiji, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Čileu i Japanu.