Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Snažno položite polje čipova i displeje! Samsung je prošle godine na istraživanje i razvoj potrošio 16,5 milijardi dolara

Prema korejskim medijima Business Korea, Samsungov godišnji financijski izvještaj objavljen jučer (26) pokazuje da je ukupni izdatak R&R kompanije u 2019. godini bio 20,19 biliona dobitka (otprilike 16,5 milijardi USD), čime je oborio rekord od 20 bilijuna osvojenih prvi put. Međugodišnji rast od 8,3%.

Zbog usporavanja tržišta poluvodiča, prošlogodišnja dobit od prodaje i poslovanja kompanije Samsung pala je za 5,5%, odnosno 52,8%, ali investicija u istraživanje i razvoj je naglo porasla. Navodi se da se izdaci za istraživanje i razvoj uglavnom koriste za ulaganja u sistemske poluvodiče i kvantne prikaze tačaka. U aprilu prošle godine, Samsung je izjavio da će do 2030. godine u oblast sistemskih poluvodiča uložiti 133 biliona dobitaka (oko 109,29 milijardi američkih dolara), čime će postati prvo mjesto u polju ne skladištenja. Pored toga, Samsung je u oktobru prošle godine odlučio uložiti 13 trilijuna dobitka (oko 10,68 milijardi američkih dolara) u izgradnju nove proizvodne linije za ekran s kvantnim tačkama, od čega će 3,1 biliona dobitnika (oko 2,5 milijardi američkih dolara) biti utrošeno za razvoj nove tehnologije prikazivanja.

Istovremeno, Samsung je rekao da je zbog loših performansi porezni rashod kompanije prošle godine dostigao 8,6 biliona dobitka (otprilike 7,1 milijardi dolara), što je smanjenje za 48,3% u odnosu na prethodnu godinu.