Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Postoji velika nestašica poluprovodnika, njemačka automobilska industrija traži pomoć od vlade

Prema izvještajima FT-a, njemački proizvođači automobila zatražili su pomoć od vlade kako bi ublažili ozbiljan nedostatak poluvodiča. Nedostatak poluvodiča mogao bi paralizirati njemačku proizvodnju.

Krajem prošle godine globalna automobilska potražnja oporavila se i iznad toga, što je dovelo do naglog povećanja potražnje za ključnim čipovima, a proizvođači poluvodiča nisu bili u stanju zadovoljiti automobilsku industriju suočeni sa snažnom potražnjom za potrošačkom elektronikom.

Njemačka automobilska industrija nada se da bi vladina intervencija mogla pomoći dobavljačima automobila da povećaju svoj prioritet u lancu opskrbe čipovima, posebno u Aziji. Međutim, poznavaoci industrije rekli su da trenutni prioritet proizvođača automobila nije visok, a tehnološki giganti kao što su Samsung i Huawei zauzimaju prioritetnu poziciju. Volkswagen, najveći svjetski proizvođač automobila, prisiljen je pustiti desetine hiljada zaposlenih na odmor. Volkswagen je rekao da će u prvih nekoliko mjeseci ove godine smanjiti proizvodnju za najmanje 100.000 vozila. Daimler je također morao smanjiti proizvodnju, a Ford je zatvorio svoju tvornicu u Saar Louisu do sredine veljače.

Njemački automobilski lobi VDA rekao je u izjavi da svijet snažno poboljšava opskrbu poluvodiča u automobilskoj industriji, a organizacija je u kontaktu s njemačkom vladom.

Potez VDA uslijedio je nakon što su njegovi američki kolege zatražili pomoć od administracije Bidena. S druge strane, Japansko udruženje proizvođača automobila takođe je razgovaralo sa vladinim zvaničnicima. Njemačko Ministarstvo trgovine izjavilo je da vrlo pažljivo prati format i održava kontakt sa kompanijama koje su više pogođene. Srednjoročno gledano, vrlo je važno i kritično proširiti proizvodne kapacitete poluprovodnika u Njemačkoj i Evropi. Njemačko Ministarstvo trgovine finansira 18 kompanija za izgradnju fabrika čipova u Njemačkoj.

Analitičari kažu da usko grlo poluvodičkih opskrba može trajati nekoliko tjedana, a za povećanje proizvodnje bit će potrebno 3 do 6 mjeseci. Prema izvještaju Franka Beera, investicijskog analitičara iz banke LBBW, globalna proizvodnja automobila smanjit će se za 2,2 miliona vozila ove godine.

Poznavatelji su otkrili da bi, da nije nedostatka poluprovodničkih proizvoda, Volkswagen zaposlio više zaposlenih kako bi udovoljio potražnji, ali Volkswagen je rekao da očekuje da će nadoknaditi gubitak u proizvodnji u drugoj polovini godine.