Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kapitalni izdaci TSMC-a porasli su za više od 45%. Može li 2021. nadmašiti prosperitet Zhang Zhongmoua?

Prvi pravni sastanak TSMC-a 2021. godine šokirat će svijet. Predsjednik Wei Zhejia najavio je da će ovogodišnji kapitalni izdaci iznositi između 25 i 28 milijardi dolara, što je porast od 45% do 62% u odnosu na prošlu godinu i mnogo veći od 21 milijarde koju su prvotno očekivale strane investicije. Oko dolara.

Šokirani pravnici neprestano su postavljali pitanja o kapitalnim izdacima, "Da li je to zbog Intelovog outsourcinga?" "Da li je to iz kinetičke energije pametnih telefona ili HPC-a (računarstvo visokih performansi)?" "Uključuje li ovo troškove izgradnje tvornica u Sjedinjenim Državama?"

Danas "TSMC ulazi u još jedan opseg visokog rasta." Wei Zhejia je samouvjeren, ističući da su 5G i računarstvo visokih performansi (HPC) učinili TSMC-ov napredni proces snažnim, a HPC će TSMC-u donijeti sve važniji i dugoročniji rast. Pokretačka snaga TSMC-a najviše doprinosi snažnom rastu prihoda. Procjenjuje se da će od ove do 2025. godine TSMC-ova godišnja stopa rasta složenih spojeva doseći 10-15%.

Štoviše, 80% od 20 milijardi američkih dolara koristit će se za napredne proizvodne procese kao što su 3nm, 5nm i 7nm.

"Odahnuo si s olakšanjem", rekao je strani analitičar nakon sastanka u Fasuu.

Jer je u nedavnom istraživačkom izvještaju obećao da će TSMC za dvije godine preuzeti Intelov veliki procesorski nalog i značajno povećati ciljanu cijenu TSMC-a.

Ali 14., Intel je iznenada objavio da je imenovao izvršnog direktora VMware-a Pata Gelsingera (Pat Gelsinger) za novog izvršnog direktora, zamijenivši trenutnog izvršnog direktora Boba Swana, koji snažno podržava outsourcing proizvodnje. Kao rezultat toga, Intelove cijene dionica porasle su više od 10%.

Analitičar se šokirao kad je vidio vijest: "Pokreni puč! Gotovo!" On i neki igrači iz industrije bili su prvi put zabrinuti. Može biti da su Intelove unutrašnje konzervativne snage u kombinaciji s upravnim odborom u protunapadu, nadajući se da neće prenijeti procesor TSMC-u. Intelovo dostojanstvo.

Ali više od deset sati kasnije, nakon što je TSMC najavio kapitalne troškove koji su daleko premašili očekivanja industrije, odahnuo je.

Jer, ako je Intelova naredba TSMC-u zaista promjenjiva zbog "državnog udara", "TSMC je sinoć morao biti vrlo nervozan i trebalo bi ga usporiti. To sada neće biti objavljeno (vijest o velikom proširenju tvornice). “ Presudio je.

Međutim, TSMC nikada nije odustao od Intelovih naredbi.

Na primjer, kada je Zhan Jiahong iz Morgan Stanley Securities pitao da li je udvostručenje kapitalnih troškova ove godine uzrokovano naručivanjem outsourcinga za Intel CPU?

Wei Zhejia je odgovorio da ne komentiramo konkretne kupce i određene regije, "ali kapitalni se troškovi temelje na dugoročnim potrebama 5G i HPC-a i općenitom trendu koji se odražava na ovoj potražnji."

Analitičar je objasnio da se HPC u porodici Wei Zhe zapravo odnosi na Intelove narudžbe. U svakom slučaju, na polju računarstva visokih performansi, najvažnijeg servera za oblak proizvoda, više od 90% koristi najnaprednije Intelove procesore.

Ponavljajući slavu, počevši od ove do 2025. godine, godišnja složena stopa rasta prihoda je 10% ~ 15%

TSMC je također dva puta spomenuo historiju na konferenciji: kapitalni izdaci TSMC-a također su se naglo povećali 2010. godine i donijeli su složenu godišnju stopu rasta od 15% od 2010. do 2015. godine, postavljajući tako temelje za prosperitet TSMC-a dugi niz godina.

Ovo je najlegendarnija stranica "Mit o Zhang Zhongmouu".

Bio je optimističan u pogledu buduće potražnje za pametnim telefonima čim se vratio na mjesto izvršnog direktora. Pod protivljenjem neovisnih direktora, nadmašio je sva mišljenja i udvostručio kapitalne izdatke 2010. godine jednim naletom i konačno dopustio TSMC-u da se riješi svojih rivala i dominira. Ljevačka industrija.

"Ovo povećanje znači da je TSMC vrlo optimističan." Prošle godine, Hou Mingxiao, šef istraživanja u CLSA-inom azijskom odjelu za tehnološku industriju, koji je prvi prozvao cijenu dionice TSMC-a od 500 juana, također je izrazio "iznenađenje". Rekao je da ako ne postoji posvećenost kupaca i jasna saradnja, TSMC neće donijeti takvu odluku.

Hou Mingxiao je rekao da kada je Zhang Zhongmou drastično povećao kapitalne izdatke 2010. godine, tehnologija nije bila prva. Bila je to vizija puna neizvjesnosti. Ali sada, "TSMC je bio na vodećoj poziciji u svijetu i ima veću vidljivost. Sada je konkurentska situacija jasna. Svi su iza njega. Dakle, trebao bi imati podatke kako bi direktori imali povjerenja u to, a vjerovatnoća uspjeha odgovara tome. visoka! "

Bernsteinov istraživački izvještaj predviđa da će 2023. godine Intel prepustiti 10% do 30% CPU-a, donoseći rast prihoda od 5% do 10% za TSMC.

Gdje je sljedeći val? HPC-ov veliki rast, automatsko paljenje tržišta

Štaviše, Intelove narudžbe nisu jedina podrška koja stoji iza TSMC-ovog neverovatnog rasta kapitalnih troškova.

"Snažne poslovne prilike vidimo u četiri platforme za računanje visokih performansi, automobilsku elektroniku, Internet stvari i pametne telefone," rekao je Wei Zhejia.

Glavni financijski direktor TSMC-a Huang Renzhao objasnio je da su prihodi u četvrtom tromjesečju uglavnom profitirali od lansiranja 5G pametnih telefona i aplikacija povezanih s HPC-om, što je donijelo snažnu potražnju za TSMC-ovim 5nm procesom. U četvrtom kvartalu prošle godine konsolidovani prihod iznosio je 361,53 milijarde juana, godišnji porast od 14%, bruto profitna marža 54%, neto dobit nakon oporezivanja približno 142,77 milijardi juana, a neto dobit po akciji 5,51 juana.

Iz dugoročne perspektive, Wei Zhejia je istaknuo da je HPC najveći faktor u kontinuiranom usponu TSMC-a. Kupci iz različitih aplikacija pokušavaju postići najbolje računalne performanse s različitim arhitekturama. Na osnovu vodeće tehnologije TSMC-a, može biti u najboljoj poziciji da shvati industrijski trend, 2020. do 2025. imat će složenu godišnju stopu rasta od 10% do 15%.

I automobilski sektor se zapali: Iako je automobilsko tržište bilo relativno slabo u 2018. godini, a još je više bilo pogođeno novom epidemijom krune prošle godine, zbog koje su kupci TSMC-a smanjili potražnju u trećem kvartalu prošle godine, Wei Zhejia je rekao da je TSMC započeo kako bi se vidjeli znaci oporavka industrije u četvrtom kvartalu prošle godine.

Rekao je da će uslijed oporavka potražnje u automobilskom lancu opskrbe uska opskrba kapacitetom postati očitija. "TSMC će to učiniti glavnim prioritetom i nastaviti će usko surađivati ​​s našim kupcima automobilske elektronike kako bi podržao potražnju za kapacitetom."

Uz to, mobilni telefoni također neprestano dodaju toplinu: ove godine očekuje se rast broja globalnih pametnih telefona za 10% u odnosu na prošlu godinu, a tržišni udio 5G pametnih telefona povećat će se sa 18% na prošlu godinu na više od 35% ove godine. Sadržaj silicija u 5G pametnim telefonima će se također povećati u odnosu na 4G pametne telefone.

Strana ulaganja: svi su njegovi, TSMC ima zadnju riječ!

Wei Zhejia očekuje da će tržište poluvodiča (isključujući memoriju) porasti za oko 8% u 2021. godini, a industrija proizvodnje oblatni za oko 10%. U dolarskim iznosima, TSMC je uvjeren da će povećati procenat srednjih tinejdžera, što je bolje od ukupnih tržišnih performansi.

Tehnički, TSMC 3nm planira započeti probnu proizvodnju 2021. godine, a masovna proizvodnja očekuje se u drugoj polovini 2022. "Uvjereni smo da će TSMC 3nm tehnologija postati još jedna važna i trajna tehnologija", rekao je Wei Zhejia.

Bernsteinski analitičar Mark (Mark Li) vjeruje da samo TSMC trenutno ima napredni proces potreban u ovom svijetu. Ako Intel i dalje povjeri važne 3nm TSMC-u, 3nm će postati najmoćniji TSMC-ov proces. Položaj kompanije je vrlo važan.

"U osnovi je sada, TSMC je rekao!"Hou Mingxiao je dao ovaj komentar: "Rekao je da se sve računa, jer su svi njegovi kupci."