Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Značajno poboljšane AI performanse, Arm izdaje najnoviji Cortex-M procesor i NPU

Prema izvještajima sreće, Arm je u ponedjeljak predstavio najnoviji Cortex-M procesor (M55) i minijaturnu jedinicu za obradu neurona procesora (NPU) Arm Ethos-U55.

Kao i prethodna generacija, novi Cortex-M55 je ugrađen procesor kompanije Arm. Do danas su Armovi partneri proizveli više od 50 milijardi čipova zasnovanih na Cortex-M dizajnu. Novi procesori su snažniji i ekonomičniji, no glavni naglasak Arma je na mogućnostima strojnog učenja čipa. Podrazumijeva se da je M55 prvi procesor zasnovan na tehnologiji Arm Helium za ubrzane vektorske proračune, i pokreće ML modele 15 puta brže od prethodne generacije.

U prošlosti su takvim čipovima često nedostajalo računske snage da bi mogli učinkovito obavljati funkcije mašinskog učenja. Umjesto toga, većina ovih zadataka mora biti dovršena na čipovima velike snage, kao što je Arm's Cortex-A serija, koju nosi većina pametnih telefona na svijetu.

Arm Ethos-U55 NPU dizajniran je za ubrzanje mašinskog učenja, dok će U55 dizajn biti pojednostavljen i raditi samo s novijim Cortex-M procesorima kao što su M55, M33, M7 i M4. Arm je rekao da, pokretanjem ova dva čipa u kombinaciji, zadatak mašinskog učenja može se pokrenuti 480 puta brže od Cortex M čipa koji se koristi u referentnom testu. (Prvo povećanje brzine od 15 puta dolazi od M55, a kombinacija sa Ethos-U55 donosi dodatno 32-postotno povećanje.) Korištenje ova dva čipa istovremeno može povećati energetsku efikasnost za 25 puta, što je važno je za mnoge uređaje sa baterijama od presudne je važnosti.

Dipti Vachani, Arm-ov viši potpredsjednik i generalni direktor automobilskog i IoT poslovanja, rekao je da je omogućavanje umjetne inteligencije da radi na uređajima relativno male snage, a ne da se mora održavati kontinuirana komunikacija s podatkovnim centrima utemeljenim u oblaku, presudno za sigurnost podataka i privatnost. bitan. Trenutno se većina AI radnih opterećenja odvija u tim podatkovnim centrima.

Također je rekla da je osposobljavanje umjetne inteligencije za rad na nepovezanim uređajima relativno male potrošnje presudno za stvaranje povezanih automobila, omogućavanje samovozećih automobila i uvođenje mašinskog učenja u medicinske uređaje.

Arm je rekao da će sam M55 moći obavljati zadatke strojnog učenja u rasponu od vrlo jednostavne detekcije vibracija (čak i Cortex-M prethodne generacije) do otkrivanja cilja u slikama. U kombinaciji s Ethos U55, on može obavljati zadatke višeg nivoa, kao što je otkrivanje određenih kretnji, određivanje podudaraju li se vaši otisci prstiju ili crte lica s biometrijom koja je već pohranjena na uređaju, ili čak prepoznavanjem glasa. Međutim, računalno intenzivniji zadaci, poput klasificiranja širokog spektra objekata ili prepoznavanja lica iz video zapisa u stvarnom vremenu, još uvijek zahtijevaju više skupih i skupih čipova.