Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

SEMI: Površina otpreme silicijskih silikona opala je za 7% u 2019. godini, prihod stabilizira 11 milijardi dolara

Prema izvještaju DIGITIMES-a, prema statističkim podacima Međunarodnog udruženja za proizvodnju poluvodiča (SEMI), globalno područje pošiljke silicijuma u 2019. godini palo je s najviše točke, niže za 7% u usporedbi s prošlom godinom, ali ukupni prihod i dalje iznosi više od 11 milijardi Američki dolari.

Sredinom prošle godine SEMI je objavio izvještaj u kojem se navodi da je zbog pritiska prilagodbe zaliha u industriji poluvodiča industrijsko tržište hladno, a silikonske pločice od silicijuma ne rade dobro. Očekuje se da će se površina pošiljaka silicijskih silicija u 2019. smanjiti s povijesnih maksimuma u 2018. 6,3%. Trenutno se čini da stvarna ukupna površina otpreme silicijskih rezina u 2019. godini još uvijek ne ispunjava očekivanja od prije pola godine.

Konkretno, u 2018. globalna površina otpreme vakonija od silicijuma dosegla je 12,732 milijardi četvornih centimetara, što je rekordno visok broj, no taj se broj 2019. smanjio na 11,81 milijardi četvornih centimetara. 11,15 milijardi dolara u 2019. godini, što je pad od oko 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a performanse su bile relativno stabilne.

S tim u svezi, Neil Weaver, potpredsjednik SEMI SMG-a, analizirao je da pad globalnih pošiljaka silikona u 2019. godini nastaje uslijed slabog memorijskog tržišta i prilagođavanja zaliha. Uprkos padu proizvodnje, prihodi i dalje ostaju otporni. Prema SEMI analizi, proizvodnja vakufona od silicijuma ove će godine povratiti zamah rasta i prepisati rekordno visoku 2022. godinu.