Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Mogućnost komercijalizacije QLED-a? Priroda izdaje Samsung probojne rezultate

Prema Korea Central Daily News, britanski časopis "Nature" objavio je probojne rezultate istraživanja dr Eunjoo Jang i dr. Yu-Ho Won iz Sveobuhvatnog instituta za tehnologiju Samsung Electronics. Samsung tvrdi da je potvrdio mogućnost komercijalizacije samosvjetljujućeg QLED-a.

QLED (kvantna tačkasta svjetlosna dioda) tehnologija je koja koristi 2-10 nanometrijske kvantne točkice u uređajima koji samo emitiraju energiju. Za razliku od OLED-ova koji koriste organske materijale, QLED-ovi nemaju svojstvene nedostatke izgaranja ekrana, pa neki misle da će u potpunosti zamijeniti OLED-ove u budućnosti.

Ovo istraživanje kompanije Samsung Electronics poboljšalo je svjetlosnu efikasnost na 21,4%, a vijek trajanja diode povećan je na milion sati, najviši nivo na svijetu.

Trenutno, QLED TV koji Samsung proizvodi je televizor sa tečnim kristalima sa QD filmom sa pozadinskim osvjetljenjem. Za masovnu proizvodnju QLED displeja potrebno je dodatno poboljšati efikasnost i vijek trajanja kvantne tačke.