Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Narudžbe udvostručuju u drugoj polovini godine, očekuje se da AMD postane najveći TSMC-ov 7nm kupac

Prema izvještaju Apple Daily-a, izvori lanca nabave ističu da će se Appleov čip mobilne telefonije sljedeće generacije pomaknuti na 5nm proces AMD postat će najveći kupac TSMC-ovog 7nm procesa u drugoj polovici 2020. godine.

Navodi se da je u prvoj polovici 2020. mjesečni proizvodni kapacitet TSMC-a od 7nm reznih rezanki prešao 110.000. Prvih pet kupaca su Apple, Huawei Hisilicon (koji se počeo prodavati), Qualcomm, AMD i MediaTek.

Podrazumijeva se da AMD trenutno koristi 7-nm procesne proizvode TSMC-a, uključujući Zen 2 procesore, Navi 10 i Navi 14 GPU čipove. Uz to, Zen 3 arhitektura CPU i RDNA 2 GPU koji će biti objavljeni 2020. također će koristiti TSMC-ov N7 + proces.

Kako TSMC proširuje proizvodnu liniju od 7 nm, očekuje se da će se njegov mjesečni proizvodni kapacitet proširiti na 140.000 komada do druge polovine 2020. Vijesti lanca nabave također su naglasile da će se AMD-ove narudžbe od 7 nm udvostručiti u drugoj polovici. Uvođenjem Apple-ovog A14 procesora u 5nm proces, AMD je nadmašio Hisilicon i Qualcomm i postao najveći klijent TSMC-a na 7nm.

Konkretno, AMD će dobiti 30.000 rezina mjesečno, što čini 21% ukupnog kapaciteta 7 nm kompanije TSMC. Hisense i Qualcomm činit će 17-18%, MediaTek imat će 14%, a preostalih 29% Podijeliti s drugim kupcima.

Prema prethodnom izvještaju Jiwei.com, izvršni direktor MediaTeka Lixing Xing lično je aktivno tražio 7 nm proizvodne kapacitete TSMC-a. Insajderi industrije istakli su da će naredne godine proizvodni kapacitet TSMC-a od 7 nm za MediaTekov 5G SoC rasti svaki kvartalno. U drugom tromjesečju bilo je 10 milijuna, u trećem tromjesečju 21 milijuna, a u četvrtom 27 milijuna.

Istraživačke i istraživačke institucije istaknule su kako se očekuje da će 7nm proces 2019. činiti 25% ukupnog prihoda TSMC-a. Do 2020. godine proces 7mm i niži će donijeti više od 35% prihoda.

Suprotno tome, TSMC-ov konkurent Samsung izvijestio je da Samsung trenutno ima kapacitet proizvodnje od oko 150.000 komada na 7 nm. Izvori lanca snabdijevanja ističu da će Samsung formalizacija dodatno povećati proizvodni kapacitet u 2020. godini jer će Qualcomm i Nvidia proizvodi nove generacije vjerovatno naručivati. 7LPP proces za Samsung.