Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Japanska ograničenja izvoza materijala za poluvodičke materijale su već 8 meseci, Južna Koreja: nastojimo postići samodostatnost materijala, itd.

Prema pisanju Chinanews.com, Korejska međunarodna radiodifuzna stanica (KBS) navela je da je Japan ograničio izvoz tri jezgra poluvodičkih materijala u Južnu Koreju na osam mjeseci. Ministarstvo industrije, trgovine i energetike priopćilo je 17. da će težiti postizanju Samodostatnost dijelova i opreme u potpunosti će ukloniti nedostatak opskrbe uzrokovan japanskim ograničenjima na izvoz tri materijala u ovoj godini.

U julu 2019. japanska vlada ograničila je izvoz visokočišćenog vodonik-fluorida, fotoresora i fluoropolimimidnih poluvodičkih materijala u Južnu Koreju. Nakon pregovora dviju zemalja, japanska vlada je lagano ublažila izvozna ograničenja fotoresiste u Južnu Koreju, ali ipak ograničava izvoz ova tri materijala.

Razume se da je japanska vlada krajem prošle godine malo olabavila i objavila da je djelimično ukinula ograničenja izvoza fotoresista u Južnu Koreju. Japanske kompanije imaju dozvolu za isporuku LG-u, Samsung-u i SK Hynix-u tri godine fotoresora bez potrebe za odobrenjem svake pošiljke. Međutim, ograničenja fluoriranog polimida i visokočišćenog hidrogen fluorida nisu ublažena.

Ranije je Ministarstvo industrije, trgovine i energetike izjavilo da je Južna Koreja uspostavila tehnologiju za masovnu proizvodnju hidrogen fluorida visoke čistoće, a ako ta tehnologija nema problema s obzirom na profitabilnost i stabilnu opskrbu, to će znatno smanjiti ovisnost o Japanu kompanije.

U tu svrhu, Soulbrain, južnokorejska kompanija za hemijske materijale, osnovala je novo postrojenje u Gongju, Chungcheongnam-do i započela proizvodnju otopina fluorovodične kiseline. Prema relevantnim izvorima, proizvodni kapacitet Soulbraina uveliko je porastao, a njegov proizvodni kapacitet moći će zadovoljiti oko 70 do 80% južnokorejske potražnje.

KBS je rekao da je južnokorejski predsednik Moon Jae-in na sastanku rekao da su civilni zvaničnici zajedno radili na prevazilaženju poteškoća, smanjili ovisnost o tri materijala o Japanu i uvereni da će Južna Koreja postići samodostatnost materijala, dijelova i opreme .