Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Japan i Južna Koreja oduzimaju jedni druge? Japanski mediji: Nema problema, Japan može otkupiti poluvodiče iz Kine!

Japanska vlada najavila je prošle sedmice da će 28. avgusta službeno ukloniti Južnu Koreju s "bijele liste". Popodne istog dana, predsjednik Južne Koreje Wen Zaiyu također je najavio da će izbaciti Japan s "bijele liste Južne Koreje" “. Japanski mediji istakli su da plan Južne Koreje ima mali uticaj na Japan, jer Japan može uvoziti poluvodiče iz Tajvana.

Japanska vlada donijela je odluku kabineta ujutro 2. i službeno će 28. kolovoza ukloniti Južnu Koreju s "bijele liste". Takozvana "bijela lista" odnosi se na popis zemalja koje su sigurne i pogodne za trgovinu. od strane japanske vlade. Japanski izvoznici mogu uživati ​​u relativno pojednostavljenim procedurama kad izvoze visokotehnološke proizvode u ove zemlje. Popodne istog dana, južnokorejski predsednik Wen Zemin osudio je potez Japana kao "veoma bezobzirnu odluku". Vlasti su takođe najavile da će preduzeti kontramere i najavile da će izbaciti Japan s "bele liste" Južne Koreje.

Prema izvještaju o japanskom Yomiuri Shimbunu četvrtog, vlada Južne Koreje je izjavila da će ukloniti "bijelu listu" Japana iz Južne Koreje, a japanski vladini dužnosnici rekli su da "to neće imati mnogo uticaja". U uvozu i izvozu Japana i Južne Koreje uglavnom Japan izvozi sirovine, a uvozi gotove proizvode iz Južne Koreje. Iako Japan trenutno uvozi poluvodiče iz Južne Koreje, japanski vladini službenici istaknuli su da „ne može biti kupovina od Tajvana (poluvodiči), a gotovo da i nema zamjena“.

Međutim, kada je Južna Koreja izbačena sa japanske "bele liste", kada japanske kompanije izvoze svoje proizvode u Južnu Koreju, osim hrane i drva, gotovo sve predmete koji se mogu prebaciti u alatne alatne strojeve, elektronske dijelove i ugljena vlakna su potrebna u principu. Dobijene izvozne dozvole od Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon sastanka kabineta 2. japanskog ministra ekonomije, trgovine i industrije Shiguro Hiroshi rekao je da je uklanjanje Južne Koreje s bijele liste samo povratak u isto okruženje kao i Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN ) i druge azijske zemlje. Ovo nije embargo. U principu, sve dok se provode procedure i upravljanje izvozom se i dalje može izvršiti.

Pored toga, Shi Geng Hongcheng je takođe tvrdio da uklanjanje Južne Koreje sa bele liste neće uticati na globalni lanac snabdevanja niti će imati negativan uticaj na japanske kompanije.