Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Intel stavio 3 poteza kako bi okružio protivnika, može li se željeno razmišljanje ostvariti?

Prema Taiwan Media News-u, nova strategija generalnog direktora kompanije Intel Swan nedavno "izgleda da je usmerena na sebe, ali zapravo je namenjena neprijatelju". Jer, po mišljenju Bob Swan-a, prošlo je doba kada procesor dominira na tržištu poluvodiča. Umjesto da ostanete na tronu vođe procesora, bolje je da se redefinira i pokrene napad.

Bob Swan smatra da je iz perspektive cjelokupnog tržišta poluvodiča Intelov tržišni udio samo 30%. U budućem tržištu AI (umjetna inteligencija) i automobila s automatskim upravljanjem, glavni protagonist neće biti procesor, već ga može zamijeniti FPGA. (Polje programabilni niz logičkih vrata), GPU-vođen. Pa zašto se gnjaviti zadržavanjem na tržištu procesora, to je vodeća pozicija na cijelom tržištu poluvodiča!

Naravno, Intel nema tu ideju samo zbog ćudljivosti. Početkom decembra 2019. Bob Swan izbacio je svoje poglede na Intelovu budućnost kada je učestvovao u investicionom forumu. Rekao je: „Pokušavam eliminirati mišljenje kompanije da bismo trebali nastojati održati 90% tržišnog udjela procesora, jer ovo ograničava naše ideje i ostavlja nam propuste mogućnosti za velike tehnološke promjene. Uvijek razmišljamo o tome kako zaštititi naš 90% tržišni udio, a ne kako iskoristiti veće mogućnosti. "

U isto vrijeme, iz perspektive pozadine, kako rast PC-a usporava i tržište potrošačkih procesora slabi već dugi niz godina, Intel je u posljednjih nekoliko godina prilagodio raspodjelu resursa i polako smanjio svoja ulaganja u potrošačko tržište. proizvodi. Ažuriranje je izazvalo i nezadovoljstvo potrošača. Osim toga, preokret tradicionalnog rivalskog AMD-a doveo je i do velikog pritiska na Intel.

Stoga se Intel nada da će se redefinirati kroz 3 poteza kako bi se riješio AMD-ovog sustigavanja, ali i kako bi u budućnosti mogao izazvati širi tržišni prostor.

Prvi trik: smanjiti troškove marketinga, povećati inovacije i istraživanje i razvoj

Na primjer, 2016. kompanija Intel je značajno prilagodila svoj plan subvencioniranja tržišta za tržište PC-a. U prošlosti je Intelova velika subvencija bila najpoznatija kao Intel unutar marketinške strategije.

No, 2018. Intel je objavio da će do 2020. smanjiti marketinšku potrošnju na manje od 30% prihoda. Zapravo, ovaj je program započeo već 2017. i uspješno smanjio marketinšku potrošnju sa 35,6% u 2016. na 32,8%. Intel je ušteden novac iskoristio za spajanja i akvizicije, ili kao novo tehnološko istraživanje i razvoj kako bi proširio izgled u srodnim poljima kao što su AI, FPGA, CPU, GPU i tako dalje. Zapravo, ovo nije prvi put da je Intel "izvršio revoluciju u sopstvenom životu". Intel je prvobitno bila kompanija za pamćenje. Pretvoren je u procesor zbog izazova niskih cijena od japanskih proizvođača. Intel je ovoga puta smanjio važnost procesora, čineći ga rame uz rame sa FPGA-ima, GPU-om i drugim čipovima, sa izgledom dužim od 5 godina.

Drugi potez: Reorganizirajte poslovnu grupu, proširite opseg spajanja i preuzimanja

U ovih 5 godina, Intel tiho premješta svoje mjesto. Uključujući kupnju Altere (Altera) u 2015. godini, pribavljanje karata na polju FPGA, ulazak u oblak i rubnu platformu za ubrzanje računara umjetne inteligencije; veliki broj kompanija poput Nervana, Movidus, itd. za proizvodnju čipova umjetne inteligencije; kako bi ušli u polje autonomne vožnje, stekao je Mobileye 2017. godine po cijeni od 15,3 milijardi USD.

Sada, Intelova poslovna grupa za klijente sa računarom, iako i dalje najveći doprinos u prihodima, ostvaruje više od polovine prihoda, ali rast i profitabilnost prihoda postupno su joj postali inferiorni u odnosu na centre podataka i Internet of Things.

Drugim riječima, rast odjeljenja za računala je ograničen, a pritisak cjenovne konkurencije raste. Intel prirodno želi potrošiti novac na visoko marže, više futurističke podatkovne centre i AI tržišta. Ovo je ujedno i razumniji izbor.

Treća mjera: prilagoditi proizvodni kapacitet i usredotočiti se na vrlo profitabilne proizvode

Ranije na tržištu, Intel je već predao TSMC ljevaonici niže klase ili nekritične proizvode, a njegov vrijedni proizvodni kapacitet bio je rezervisan za proizvode s visokom maržom. Iako osigurava proizvodni kapacitet vlastitih vrlo profitabilnih proizvoda, može se također natjecati s AMD-om za proizvodni kapacitet TSMC-a.

Kroz prilagođavanje proizvodne strategije, Intelovi proizvodi u posljednje vrijeme više nisu dovoljno opskrbljeni. Izvještaj smatra da, ukoliko Intel bude spreman boriti se protiv daljnjeg cjenovnog rata, AMD možda neće moći prevladati. Sad, AMD mora biti oprezan, hoće li Intel zaustaviti kapacitet livnice vafelja i pokrenuti prestrašeni rat protiv AMD-a?

Ali vrijedi napomenuti da Intel ima još mnogo pitanja koja treba riješiti. Na primjer, Intelov napredak u procesu i 5G izgled su upitni. Rival AMD nije zadovoljan samo porastom tržišnog udjela na tržištu PC-ova, već je i ranije ušao u sektor profitabilnih podataka, a njegov tržišni udio i dalje raste. Za Intel će narednih nekoliko godina biti prepuno izazova, ali ako prođe dobro, možemo očekivati ​​potpuno novi Intel.