Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Strani mediji: AMD od kompanije Intel dobija 40% tržišnog udjela CPU-a

AMD-ova Ryzen 3000 serija 7-nanometrijskih čipova dobila je puno pohvala, a kompanija je brzo postigla rezultate putem konkurencije po niskim cijenama i ugrabila veći udio na tržištu od Intela. Prema posljednjim podacima testne softverske kompanije PassMark, iako je Intel i dalje vodeći, tržišni udio AMD-a sada je blizu 40%, što ga čini najboljom godinom kompanije od 2006. godine.

Međutim, strani mediji "Wccftech" također su istakli da je to samo PassMarkova analiza procesora s x86 arhitekturom. U istraživanje nisu uključeni procesori koji se temelje na drugim arhitekturama, a PassMark uključuje samo CPU na osobnim računarima koji isključuju CPU u igraćoj konzoli.

AMD je i ranije priznao da nikada nije mislio da će jednog dana pobijediti Intel. Ali nije očekivao da će AMD, zbog pogrešne strategije Intela u procesu 10nm, dobiti tu priliku.

AMD radi brže u procesu. Iako se Intel nada da će zadržati prednost frekvencije 14-nanometarskog procesa, u usporedbi s AMD-ovim neprestano poboljšavajućim proizvodima, Intel ne može postići puno koristi.

"Wccftech" je istaknuo da će Intel prije službenog predstavljanja 10 nanometara ipak morati biti oprezan kako bi izbjegao još jedan pad tržišnog udjela.