Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Prodaja čipova bila je frustrirana, a korejski izvoz čipova u septembru je opao za 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Prema posljednjim podacima Korejske carine, izvoz tehnoloških proizvoda iz Južne Koreje u septembru nije bio optimističan, izvoz poluvodiča je pao za 40% u usporedbi s cijelom godinom, a izvoz opreme za mobilnu komunikaciju (koji je činio mali udio u ukupnom izvozu) skočio 58%. Osim toga, južnokorejski izvoz opao je za 22% u usporedbi s prethodnom godinom, što je najveći pad od 2009. godine. Među njima je izvoz Južne Koreje u najvećeg trgovinskog partnera, Kinu, pao za 30%, a izvoz u Sjedinjene Države pao je za 21% , izvoz u Japan opao je za 14%, a izvoz u EU smanjen je za 13%.

Prema riječima profesionalaca, pad izvoza može se nastaviti ostatak godine, što će izvršiti pritisak na ekonomski rast Južne Koreje i na pobjedu.

Glavni problem koji stoji iza slabe prodaje poluvodiča je slaba prodaja memorijskih čipova. Da bi se poboljšala ova situacija, uglavnom se nada da će potražnja za memorijom u Kini, Sjedinjenim Državama i drugim tržištima porasti.

Insajderi industrije rekli su da je nastavak trgovinskog rata između Japana i Južne Koreje doveo do sve veće kontradikcije između Južne Koreje i Japana u pogledu izvoznih ograničenja, što je nanijelo štetu obema stranama i ključnim lancima opskrbe poluvodiča u Aziji.