Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

BOE izgubio? Glasine Samsung-a i LG-a pružaju OLED ekrane za sledeći iPhone

27. novembra, prema izvještajima etnews-a, Samsung Display i LG Display postaće jedini dobavljači OLED ekrana za novi iPhone 2020. godine.

Insajderi su otkrili da se očekuje da će Apple predstaviti tri nove veličine OLED panela u novim 5,4-inčnim, 6,1-inčnim i 6,7-inčnim iPhone modelima koji će biti objavljeni na jesen 2020. Međutim, ukupni model iPhone-a vjerovatno će premašiti četiri jer Apple takođe planira izdati model koji podržava 5G mreže.

Samsung Display će biti jedini dobavljač OLED ekrana za 5,4 inčne i 6,7 inčne iPhone uređaje, dok će 6,1 inčni OLED ekran pružati Samsung Display i LG Display.

Podrazumijeva se da OLED ekran koji nudi Samsung Display obuhvaća dodirni senzor unutar panela (Y-OCTA tehnologija). U prošlosti, za implementaciju dodirne funkcije, na dodir je zalijepljen dodirni film. Budući da Y-OCTA tehnologija ne zahtijeva zaseban film, ona može učiniti ekran mobilnog telefona tanjim, a troškovi proizvodnje su niži.

Apple je uočio prednosti Y-OCTA tehnologije. Budući da je Samsung Display jedini dobavljač sposoban za masovnu proizvodnju takvih panela, iduće godine će pustiti Samsung Display da isporučuje 5,4-inčne i 6,7-inčne verzije iPhonea. U prošlosti je Apple insistirao na korištenju tankoslojnih dodirnih ploča.

Pored toga, u prethodnim vijestima se navodilo da je BOE učestvovao u razvoju novog iPhone-a i da će biti jedan od dobavljača panela za 6.1-inčni iPhone. Međutim, etnews je naglasio da će zbog sporog napretka razvoja i proizvodnje BOE vjerovatno biti isključen iduće godine.

Vrijedno je spomenuti da je Samsung Display bio jedini dobavljač Appleovih OLED ekrana. Sa porastom snage LG Display-a i razmatranjem Apple-ovih dobavljača, LG Display je počeo dijeliti Apple-ove narudžbe sa Samsung Displayom. Navodi se da LG Display može da proizvodi i OLED ekrane sa ugrađenim dodirnim pločama, ali kvaliteta i efikasnost proizvodnje ne mogu se privremeno nadmetati sa Samsung Displayom.