Izaberite svoju zemlju ili region.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

AMD-ove druge generacije EPYC serverskih čipova izdvajaju površinu najjačih stvaraju više od 80 svjetskih rekorda!

San Francisco je izvijestio da je AMD danas službeno objavio drugu generaciju EPYC serverskih procesora s "nasilnom estetikom" u stoljetnoj palači Art u San Franciscu. Proizvod čipskog čipa kodnog naziva "Rome" nije samo 7nm X86 server čip. Svjetska premijera i AMD-ovo prvo nadmašivanje Intela u tom procesu donijelo je revoluciju do performansi, arhitekture i troškova.

"Ovo je najjači svjetski čip X86 servera. Nitko, stvorili smo više od 80 svjetskih rekorda! Preoblikovat ćemo standarde modernog centra za brojeve i nastaviti prepisivati ​​pravila igre u polju čipova servera." Već drugu generaciju Long, na konferenciji za novinare, predsjednik AMD-a i izvršni direktor Su Zifeng nije požalio svoje pohvale.

Najjači X86 server čip na površini

Godinu prije konferencije, druga generacija Xiaolonga "Rim" već je prošla dva zagrijavanja, što pokazuje očekivanja i pažnju AMD-a.

Prvo, u prošlogodišnjem prošlogodišnjem „Samitu na horizontu“, „Rim“ je debitovao. Drugo, na Sajmu računara u Tajpeju u maju ove godine Rim je predstavljen u trećem kvartalu ove godine. Može se reći da osim cijene, neki osnovni parametri Rima nisu sumnjivi. .

Proces, arhitektura i troškovne prednosti su značajne oznake za "Rim". AMD ne samo da je dobio prvo pokretanje 7nm globalnog X86 server čipa, već je i prvi put vodio Intel u tom procesu.

Proces od 7 nm donosi brojne prednosti i postiže značajna poboljšanja računske učinkovitosti, uključujući 2x tranzistorsku gustoću, 50% smanjenje potrošnje električne energije (pod istim performansama) i povećanje performansi od 25% (pod istom potrošnjom energije). U prostoru čipa servera, najvažnija pokazatelja bit će količina jezgre, performanse i potrošnja energije.

Su Zhifeng je rekao da je "Rome" najmoćniji čip u trenutnom čip serveru X86, s više od 80 rekordnih performansi, što može umanjiti ukupne troškove vlasništva (TCO) za 50% u različitim opterećenjima.

"Rim" je zasnovan na novoj arhitekturi Zen 2. Prema informacijama koje je AMD objavio o COMPUTEX-u, arhitektura Zen 2 za potrošača može postići do 15% poboljšanja performansi IPC-a u odnosu na arhitekturu prethodne generacije. Pored toga, prema planu AMD-ovog puta, dizajn Zen3 arhitekture je završen, a arhitektura Zen4 je u dizajnu.

U poređenju s prvom generacijom AMD EPYC poslužiteljskog čipa „Napulj“, „Rome“ može pružiti 2 puta bolje performanse po utoru, do 4 puta više od performansi s pomičnim zarezom. Prema AMD-u, nikad nije bilo tako značajnog povećanja u istoriji server čipova.

Jedan "CPU" Rome može imati do 64 fizička jezgra (128 logičkih jezgara). Svaki procesor ima osam CPU čipova proizvedenih u 7nm procesu, sa osam fizičkih jezgara integriranih u svaki Die. 64 jezgra trenutno je najveći broj čipova servera (Intelov najnoviji Xeon vodeći čip 9282 ima samo 56 jezgara).

Podrazumijeva se da "Rim" prihvata revolucionarni "Chiplet" modularni dizajn. Iako ima namensko računalno jezgro Die, postoji i namjenski I / O Die, koji koristi zrelu 14nm procesnu tehnologiju i odgovoran je za kontrolu ulaza i izlaza. Podrazumijeva se da I / O Die koristi 14nm proces umjesto 7nm zbog njega. Sadrži veliki broj analognih sklopova, koji nisu očigledni i skupi ako se koristi 7nm postupak. A jezgra takve modularnosti „8 + 1“ također čini poteškoće u slaganju, troškove i povećanje prinosa.

Rome EPYC je ujedno i prvi procesor X86 poslužiteljske klase koji podržava PCI-E 4.0 tehnologiju, udvostručujući broj kanala propusnosti, uvelike poboljšavajući performanse akceleratora, s novom karticom za ubrzanje Radeon Instinct MI60, koja također podržava PCI-E 4.0 tehnologija, može donijeti dosad neviđene performanse bez ubrzanja. U isto vrijeme, bilo da se radi o postojećoj generaciji "Napulja" ili drugoj generaciji "Rima", i slijedećoj generaciji "Milana", EPYC (霄 will) će ostati platforma kompatibilna, korisnici mogu neprimjetno nadograditi.

Trošak čekića Intel?

Druga generacija Xiaolong procesora serije "7002", ukupno 19 modela, uključujući 14 dvokanalnih, pet jednokanalnih modela, od kojih je dvosmjerni vodeći model Xiaolong 7742, 64 jezgra 128 navoja, 256MB troslojna Keš, referentna frekvencija 2,25GHz, ubrzanje do 3,4GHz, zadnja potrošnja toplinske dizajna 225W, do 240W, cijena 6950 USD.

Kao jedina dva glavna igrača na server čipu, AMD i Intel oduvijek su postojali.

Na samitu „Next Horizon“ u novembru prošle godine AMD je pokazao vremensku usporedbu prikazivanja iste pikselske slike sa 64-jezgrenim Romeovim EPYC-om i dva vrhunska 28-jezgrena Xeon Platinum 8180M Platinum Xeon. Rezultati pokazuju da "Rimu" treba manje vremena i postiže "jedan prolazak i dupli put" u izvođenju.

Na sajmu računara u Tajpeju 2019. u maju ove godine AMD je još jednom uporedio "Rim" sa Intelovim čipom serije Xeon 8280. Na testiranju NAMD (Molecular Dynamics High Performance Computing Application) rezultati pokazuju da je Intel 28 core Xeon Performanse procesora 8280 su 9,68 ns / dan, dok su performanse "Rome" procesora čak 19,60 ns / dan , što je udvostručilo performanse bivšeg.

Na današnjem sastanku, AMD je koristio i drugu generaciju Xiaolong flagship 7742 i Intel Xeon flagship 8280 za prikaz poređenja simulacije molekularne dinamike. Rezultati pokazuju da prvi ima 1,6 puta poboljšanje performansi.

Izravnije, AMD je "grubo" izravno odstupio od usporedbe cijena, u usporedbi s 28-jezgrenim Intel Xeon 7742, AMD-ove druge generacije EPYC-a pod pretpostavkom dvostruko visokih performansi, a cijena je polovini druge strane.

Obnova modernih standarda podataka

Na konferenciji za novinare, Su Zifeng je rekao da će od predstavljanja originalnog Snapdragon EPYC „Napulj“ 2017. godine do sadašnje druge generacije „Rome“ AMD povećati memoriju i I / O sučelje ubrizgavanjem više jezgara u proizvod. Drugi načini, koji dovode do značajnih promjena u vodećim performansama, nižoj snazi ​​i troškovima, definiraju standarde za tržišne centre podataka. Druga generacija Snapdragon čipa „Rome“ donijet će gotovo dvostruko povećanje performansi modernim centrima podataka, smanjujući troškove za pola.

Druga generacija AMD EPYC procesora dizajnirana je za moderno radno opterećenje podatkovnog centra i pruža vrhunske performanse za širok raspon radnog opterećenja računarskih, oblačnih i visokih performansi (HPC). Za korporativne podatkovne centre, druga generacija AMD EPYC procesora donosi do 83% poboljšanja performansi Java aplikacije, do 43% performansi SAP SD 2 nivoa i svjetski rekord u radu Hadoop analitike u stvarnom vremenu.

Za moderno računalstvo u oblaku i virtualizovana radna okruženja, druga generacija AMD EPYC procesora pruža svjetsko zabilježene performanse virtualizacije koje redefiniraju ekonomičnost podatkovnog centra.

Za računalstvo visokih performansi, AMD EPYC procesor druge generacije nudi neponovljivu kombinaciju performansi s pomičnom tačkom, najveću DRAM memoriju i propusni opseg I / O u svojoj klasi za ultra-jaka HPC opterećenja; 2x računska dinamika fluida i do 72% bolji učinak strukturne analize.

Ekosistem i dalje raste. Google Twitter najavljuje postavljanje

Od pokretanja Zen generacije prve generacije Snapdragona „Napulj“ 2017. godine, AMD nije sakrio svoje ambicije na ovom polju. Osim potrebe za performansama proizvoda, neodvojiv je i od savršene ekologije i još mnogo toga. Podrška za više partnera.

Na osnovu prve generacije EPYC procesora, druga generacija EPYC procesora dodatno je proširila AMD-ov kamp. Prema Su Zifengu, ekološka gradnja nije odgođena zbog usvajanja novih tehnoloških procesa, već je dodatno ojačana.

Podrazumijeva se da ekosistem AMD EPYC ima više od 60 partnera. Ovaj opsežni ekosistem partnera uključuje dobavljače originalnog dizajna kao što su Gigabyte i QCT, i nezavisne dobavljače hardvera (IHV), poput Broadcoma, Microna i Xilinxa. A dobili ste podršku od Microsofta i više proizvođača Linux operativnog sistema. Linux operativni sistemi kao što su Canonical, RedHat i SUSE udružili su se sa AMD-om kako bi opsežno testirali i potvrdili drugu generaciju AMD EPYC procesora u aplikacijama za podatkovne centre. Ovo je pomoglo da AMD EPYC procesor druge generacije ima više od 2x razvojnu platformu od EPYC procesora prve generacije.

Na današnjoj konferenciji, brojni kupci i partneri izašli su na pozornicu sa AMD-om kako bi razgovarali o novom AMD EPYC procesoru.

Među njima, Google je objavio da su razmjestili AMD EPYC druge generacije u okruženje proizvodnog centra za internu infrastrukturu i da će podržati novo računalo opće namjene, bazirano na drugoj generaciji AMD EPYC procesora na Google Cloud Engineu krajem 2019. godine Twitter je također objavio da će kasnije ove godine rasporediti drugu generaciju procesora AMD EPYC na infrastrukturi podataka, čime će ukupni troškovi vlasništva (TCO) smanjiti za 25%. Pored toga, uključuje i Microsoft, HPE, Lenovo, Dell i ostale dobavljače.

Na tržištu očekuju da će serija EPYC biti isplativa. Pogotovo nakon što je na popisu druge generacije Xiaolonga "Rim", AMD se očekuje da će dodatno proširiti svoj tržišni udio u polju servera. Prema tajvanskim medijima Digitimes, očekuje se da AMD sljedeće godine dobije 10% udjela na tržištu čipova servera.

Forrest Norrod, stariji potpredsjednik i generalni direktor AMD-ovog podatkovnog centra i odjeljenja za ugrađena rješenja, rekao je u intervjuu Episodesu na Taipei Computer Showu 2019. da nakon pokretanja Rima, stopa rasta mora biti vrlo strma krivulja, jer mnoge narudžbe vide veoma jaka potražnja na tržištu.

Sada, podrška širokog spektra ekosustava, ključna je za uspjeh ECYC serije.